Schakel java in, via uw browser om deze inhoud te bekijken.
Of klik / tik hier om de pagina zonder java te bekijken.
   Indicium}
   Indicium}
   Indicium}
Info;
Info;
Info;
Copyright © All Rights Reserved - 2015
 
 
 

¶ Over;

Machiel Viskaal

~ MV ~ 
Is beeldend kunstenaar
en docent beeldende kunst en vormgeving.

 

Beeldend Kunstenaar:

Als beeldend kunstenaar begeef ik mij voornamelijk op het vlak van graficus en tekenaar. Daarnaast maak ik animaties (teken animaties en stop-motion) en sporadisch ook ruimtelijke installaties.

 

Graficus:

Lino (- & hout) snedes en etsen, maak ik het liefst; omdat ik hou van de weerstand die het materiaal me bied. Mede hierdoor en het bewerkelijke van de techniek, blijkt dit de techniek bij uitstek te zijn, om me te uiten.

 

Grafiek kent de mogelijkheid om meerdere oplages (afdrukken) te maken, desondanks beperk ik de oplagen, om de uniekheid enigzins beperkt te houden.

 

Mijn grafiek druk ik af d.m.v. oude (door mijzelf omgebouwde/aangepaste was)mangels , op hout- & zuurvrij papier.

 

Tekeningen:

Als tekenaar gebruik ik ook koffie, thee, wijn, whisky en soms vuur (roetvorming) etc. Naast de welbekende middelen zoals: potlood, houtskool, (kroontjes)pen en diverse inkten.

Mijn tekeningen maak ik ook op hout- en zuurvrij papier. Dit papier is kwalitatief hoogwaardig, vergeeld niet en kent nog meer voordelen.

 

Animaties:

Uit de wens om mijn grafiek en/of tekeningen te kunnen laten bewegen onstond mijn interesse voor animatie. Zowel tekenanimaties als stopmotion.
Tijdens mijn studie animeerde ik meer met digitale media, maar dat doe ik steeds minder; neigend naar het tastbare van papier en ambachtelijkheden zoals stop-motion.

 

Installaties:

Deze ontstaan meestal "site-specifick"; voor een bepaalde ruimte, wanneer die ruimte me daartoe inspireert. Hierdoor zijn deze werken tijdelijk van aard. Meestal hebben mijn installaties een bepaalde tijdsspanne, er beweegt iets of er gebeurt iets. Soms land er simpelweg een idee in mijn hoofd, welke inspireert om te gaan bouwen. Het bouwen van installaties komt tevens voort uit mijn interesse in mechanica en techniek.

 

Kortom:

Deze verschillende technieken, waarbij grafiek en tekenen mijn hoofdmoot is, lijken soms niet genoeg om me te kunnen uiten. Hierdoor wijk ik soms uit naar andere materialen en technieken. Dit komt ook voort uit een "willen weten hoe de wereld werkt". Hierdoor ontstond mijn nieuwsgierige zoektocht, om te blijven onderzoeken en al doende te leren. Wetende dat ik niets weet, maar dat wel in totale willen weten.

 

Opdrachten:

Werk in opdracht neem ik graag aan, uiteraard in overleg. Denk hierbij aan; een specifieke wens voor een "vrij werk in opdracht" (aan de hand van een thema of een onderwerp o.i.d.), een cd of boek omslag, een portret opdracht, een logo ontwerp, etc. Bekijk hier enkele voorbeelden.

 

Docent:

Naast mijn kunstenaarschap, geef ik ook workshops en/of curssusen. U kunt mij hier uiteraard voor inhuren. Zowel als instelling of particulier zijnde, in groepsverband of prive lessen. Neem vrijblijvend contact met me op.

 

S.A.P.

Een aantal jaar heb ik met veel plezier gewerkt vanuit enkele Sociaal Artistieke Projecten (SAP) - ook wel community art - waaronder de KKP (Kamperpoorter Kunst Ploeg), in de (volks)wijk de Kamperpoort, te Zwolle. Het toverwoord bij dit project was de "sociale cohesie" verbeteren.

 

Wij ontwikkelden en gaven, in samenspraak met de bewoners, workshops en wijkgerichte (grotere) projecten op. Helaas is dit project wegbezuinigd.

 

Een selectie voorbeelden: wijkgerichte en ludieke acties, zoals het verspreiden van kunstzinnige nep drollen door de wijk, onder begeleiding van de stadsomroeper, om de hondenpoepoverlast tegen te gaan. Het bouwen van kunstzinnige vogelhotels i.v.m. de sloop van de vogeltjesbuurt, het maken van graffiti op panelen voor op de saaie hekken om het sloop terrein, etc.

Maar ook de meer gangbare workshops zoals: tekenen en schilderen, street-art, graffiti, animatie filmpjes maken en tal van uiteenlopende technieken en materialen en disciplines.

 

De KKP onstond doordat ik op zoek was naar een atelier en via een woningbouwvereniging kreeg ik een zeer kleine woning toegewezen. "Gratis" (in ruil voor af en toe een workshop). Al snel was er teveel animo (en te veel werk om het gratis te kunnen en willen doen), dus betrok ik enkele collega's en later ook grotere instanties. Dankzij dit project heb ik veel ervaring opgedaan en ben ik tijdens het project een vervolg studie tot vakdocent beeldend gaan volgen en heb deze succesvol afgerond.

 

¶ Curriculum Vitae

 

2012 - heden

"Vanitate..  

 

2011

"Kunstingang: Five Years After". Ten Kate Fabriek, Ter Apel. (Nl.)

 

2010

"Hybride Flusch, Dat Blijkt". MIR, Zwolle. (Nl.)

 

2009

"Zonder Titel". De Singel, Zwolle. (Nl.)

 

"Festival Zwart: Route 1; L"eau La Bas (Powered by: Henk Schut)".Watertoren, Zwolle. (Nl.)

 

2008

"Opening: Kamperpoorter Kunst Ploeg". Merelstraat 33, Zwolle. (Nl.)

 

"Een expositie op batterijen". Watertoren (st. MIR), Zwolle. (Nl.)

 

"Festival Zwart: Route blauw (Robert Baarda)". Watertoren, Zwolle. (Nl.)

 

2007

"Kunstveiling voor Stg. Stika". Het Vliegende paard, Zwolle. (Nl.)

 

"Mens in de Ruimte". Brugwachtershuisje: Hanekampsweg, Zwolle. (Nl.)

 

"Sound of the Suburbs". Monokult, Zwolle. (Nl.)

 

"Monokult". Monokult, Zwolle. (Nl.)

 

2006

"Monokult". Monokult, Zwolle. (Nl.)

 

"Expositie KIK (Kunstenaars in Kuinre)". De Waker & R.K. Kerk, Kuinre. (Nl.)

 

"Paradies im Munster". Finanzambt, Munster. (D. / Ger.)

"Kunstingang 10". Ten Kate Fabriek, Ter Apel. (Nl.)

 

2005

"Eindexamen Expositie". CABK / ArtEZ, Zwolle. (Nl.)

 

2003

"Studium Generale". Theologische Universiteit, Kampen. (Nl.)

 

2001

"Mozaiek Tunnel". Almelo. (Nl.)

 

"Kunst voor de middenklasse / Middenklasse voor de kunst". De Voorveghter, Hardenberg. (Nl.)

 

2000

"Eindexamen Expositie: Deva". Bibliotheek, Almelo. (Nl.)

 

Uitwisselings project & mozaiek. Denizly. (T.)

 

"Een boom, is een boom, is een boom". Atelier M.L. Minke, Dedemsvaart. (Nl.)

 

 

 

¶ Studies


2010 - 2011 Docent Beelende Kunst en Vormgeving.
CABK/ARTEZ, Zwolle.  

 

2001 - 2006 Autonoom Beeldende Kunst.
CABK / ARtEZ, Zwolle.  

 

1999 - 2001 Illustratie.
De Deva, Almelo.  

 

 

   

 

 

 

 

¶ Statement


Machiel Viskaal (est. 1982, Nederland) maakt tekeningen, grafiek, animaties en installaties.

 

Geïnspireerd door verval en vergankelijkheid, door het existentialisme en de metafysica, creëert Machiel, met herkenbare elementen een beeldende poëtische vertaalslag van zijn kijk op de wereld, neigend naar nihilisme en weltschmerz.

 

De toeschouwer wordt geconfronteerd met de conditie van het zijn, of het bestaan.

Met de esthetica van melancholie en verstilling. Met vervreemding van het menszijn, of het daar aftand van willen doen.

 

Zijn werk spoort ons aan om reactief naar onszelf te kijken, naar ons leven of onze visie daarop.

 

Zijn tekeningen gaan meestal over de natuur en het onoverkomelijke proces van tijd, welke immer het vergankelijke als bijkomstigheid van de dood tot gevolg heeft.

 

Zijn grafiek gaat meestal over het menselijke aspect van het bestaan en de absurdheid daarvan.

 

Daarentegen bestaan zijn installaties meestal van iets wat refereert naar een dode mechanische kracht, er beweegt iets, wat ergens door in gang gezet wordt, iets machinaals..

 

Zijn animaties zijn qua thema of inhoud uiteenlopend van aard, maar de rode draad van zijn handschrift en denkwijze is zeker terug te vinden in al zijn werk.

Door gebruik te maken van een poëtische vormtaal, soms met een destructieve of passief agressieve en soms met een verstilde en verwonderde, ondertoon. Tracht hij zichzelf te verliezen in het proces van het creëren. Waar vooral de grafiek soms een autistisch medium lijkt.

 

In zijn werk is Machiel dualistisch, hij streeft een vorm van perfectie na, maar wanneer dat wordt bereikt of wanneer het dreigt te mislukken, dan grijpt hij in, het gaat er bij hem meer om het perfecte van het imperfecte. Hij grijpt in, om dat juist niet na te willen streven, door het teniet te doen, zonder het werk in kwestie te vernietigen.

 

Door te focussen op verschillende technieken en materialen blijft hij ontdekken en leren.

Dit ontaarde in een zoektocht, welke voortkomt uit de wens om nieuwsgierig te blijven. Te willen weten hoe de dingen werken, etc.

 

Echter is er in zijn werk altijd sprake van een verstild poëtisch beeld, dat zijn of haar sporen achterlaat en balanceert op de rand van herkenning en vervreemding.

 

Zijn werken komen voort als esthetische imperfecte afbeeldingen waarin het herkenbare van de melancholie de boventoon voert.

 

Betekenissen verschuiven, tijd en verstilling smelten samen. Machiel laat de toeschouwer graag achter met een onbeantwoorde vraag.

 

Machiel Viskaal woont en werkt momenteel in Zwolle (Nl.)

 
 
Menu
 
 
 
 
 

–––
iii/X